ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
by on January 8, 2015 in

Απόσπασμα από την εκπομπή Πράξεις των Αποστόλων, η οποία προβλήθηκε το 1990 στην ΕΡΤ-ΕΤ2 με εξαιρετική επιτυχία λόγω της μεγάλης ακροαματικότητάς του.
Αναφέρεται στην πορεία των Αποστόλων, με σταθμούς στα μέρη όπου μίλησαν και κατάληξη με την ομιλία του Αποστόλου Παύλου βαδίζοντας στο ίδιο πλακόστρωτο που περπάτησε τότε στην Πνύκα, μιλώντας στους Αθηναίους.
Ακούγονται τα αποσπάσματα: ΑΓΓΕΛΜΑ, ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ, ΑΓΝΟΤΗΣ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΕΓΩ ΕΙΜΙ Ο ΩΝ, ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ.
Αφιερωμένο στην επέτειο των 40 χρόνων του έργου και στην μνήμη όσων εργάσθηκαν για την παρουσίαση της εκπομπής και δεν υπάρχουν στη ζωή.

Το συμφωνικό έργο “Πράξεις των Αποστόλων” του μουσικοσυνθέτη — ενορχηστρωτή — Διευθυντή ορχήστρας Σάκη Κουρουπού είναι ένα έργο κλασικής θρησκευτικής έμπνευσης με μεγάλη ποικιλία στις συνθετικές και ενορχηστρωτικές μορφές των ειδών μουσικής χωρίς να το περιορίζει μόνο στο θρησκευτικό του ύφος. Πλην όμως υπάρχει το κύριο συναίσθημα που είναι η δύναμη, η έκσταση, η μελωδία της προσευχής και η ανύψωση του ψυχικού και πνευματικού κόσμου μέσω της μουσικής, στοιχεία επικά ούτως ώστε το έργο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά και να ακουστεί ευρύτερα όχι μόνο σε έργα κλασικών υπερπαραγωγών αλλά και από ανθρώπους διαφόρου πνευματικού επιπέδου. Συνδυάζει την καλή συμφωνική μουσική με το ευχάριστο και αβίαστο άκουσμα. Είναι δε μια επανάσταση στη συμφωνική μουσική της εποχής εκείνης με το προσωπικό ύφος του συνθέτη — ενορχηστρωτή Σάκη Κουρουπού, έργο που άντεξε στο χρόνο (1974) έως σήμερα, θεωρούμενο πλέον και συγκαταλεγόμενο μεταξύ των κλασικών έργων. Είναι εμπνευσμένο από το έργο των Αποστόλων για την εξάπλωση του Χριστιανισμού σε όλες τις χώρες, βασισμένο στο βίο και τη διδασκαλία του Χριστού. Όλο το έργο αποτελείται από 30 μέρη όσα και οι Πράξεις των Αποστόλων. Το έργο κυκλοφορεί σε CD με 16 αυτοτελή μέρη. Το συμφωνικό έργο Πράξεις των Αποστόλων, είναι γραμμένο για 100μελή συμφωνική ορχήστρα και μικτή χορωδία 100 ατόμων. Αποσπάσματα του έργου έχουν μεταδοθεί από την ΕΤ-1,ΕΤ-2,ΕΡΑ-2,ΕΡΑ-3,ΕΡΑ-3 (Τρίτο πρόγραμμα),ΕΡΑ-4,ΕΡΑ-5(Φωνή της Ελλάδας),Περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ,Love Radio,Cool FM,Αθήνα 984,Atlantis,Κανάλι 1 Πειραιάς, Εν Λευκώ, Μ.Η. Mega Ch.,Sky,Telecity Tv, Σιδηροδρομικοί σταθμοί Μετρό, Bayerische Roundfounk München Deutschland και Wien Austria με εξαιρετική επιτυχία.

2014 JamSession © All rights reserved.