ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου. Ο πατέρας του διακεκριμένος συγγραφέας, σεναριογράφος, λογοτέχνης, ποιητής, στιχουργός με πτυχία στα οικονομικά και σπουδές σκηνοθεσίας. Η μητέρα του από μικρή της άρεσε να ακούει στο ραδιόφωνο συμφωνική μουσική και να “διευθύνει” το άκουσμα. Έτσι απέκτησε από την γέννησή του την καλλιτεχνική φλέβα. Μωρό ακόμα, τιναζόταν ρυθμικά στους ήχους της φιλαρμονικής των επιταφίων. Σε ηλικία 5 ετών είχε εμπνευστεί την μελωδία δύο τραγουδιών του και στα 15 ίδρυσε rock μπάντα, ενώ ταυτόχρονα έπαιζε, τραγουδούσε και αργότερα διηύθυνε δική του ορχήστρα με ρεπερτόριο από τραγούδια δικής του συνθέσεως. Παράλληλα, σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο και σε άλλα Ελληνικά Ωδεία θεωρητικά παίρνοντας με άριστα παμψηφεί τα πτυχία ενοργανώσεως πνευστών οργάνων και διεύθυνσης μπάντας, καθώς και αρμονίας, αντιστίξεως, φυγής και συνθέσεως. Συνέχισε στη Γερμανία στη σύνθεση, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας. Στα 18 έγραψε το πρώτο συμφωνικό του έργο και στα 22 το δεύτερο. Παίζει ακουστική, ηλεκτρική, δωδεκάχορδη και μπάσο κιθάρα, πιάνο, αρμόνιο, ντραμς, τουμπελέκι, ντέφι, μαράκες, μπόνγκο, νταούλι, μπάντζο και όλα τα συναφή και ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν synthesizer στην Ελλάδα.

Έχει συνθέσει μέχρι σήμερα δύο συμφωνικά έργα :

1. “ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ” έργο θρησκευτικής έμπνευσης με επικά στοιχεία ενορχήστρωσης (1974). Α΄ Παγκόσμιο βραβείο διεθνούς διαγωνισμού  Interartia        2017
2. “Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ” εμπνευσμένο από την ομώνυμη τρίπρακτη έμμετρη τραγωδία, φιλοσοφικού περιεχομένου του πατέρα του συγγραφέα ποιητή Σπύρου Κουρουπού. (1978)
Και τα δύο έργα είναι γραμμένα για 100μελή ορχήστρα και μικτή χορωδία 100 ατόμων.

 

Δραστηριότητες

Έχει συνθέσει επίσης μουσικές για ντοκιμαντέρ, για σήριαλ, για θεατρικά έργα, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ύμνους, εμβατήρια και πλέον των 100 ελαφρών τραγουδιών.

Έδωσε μέχρι σήμερα πολλές συναυλίες σε γνωστές αίθουσες κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και σε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα αφιλοκερδώς. Συνεργάστηκε με πολλούς διακεκριμένους συνθέτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συμμετείχε ενεργά στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

Συνεργάστηκε με την ΕΡΤ ΑΕ και συνετέλεσε ως παραγωγός εκπομπών στην ΕΡΤ-2 (1978-1990) με τις μουσικές του επιμέλειες και με δικές του συνθέσεις στις εκπομπές: α)Γνωριμία με το Ελληνικό τραγούδι, β)Τραγούδια της εποχής μας, γ)Μουσική και τραγούδια από τον Κινηματογράφο, δ) Ελαφρά μουσική και τραγούδια, ε)Ταξιδεύοντας στο Ελληνικό πεντάγραμμο, στ) Ένα πρωινό (Καθημερινή εκπομπή με την συμμετοχή πολλών ηθοποιών και συγγραφέων – Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Θόδωρος Πατρικαρέας, Γιώργος Κοτανίδης, Θάνος Καλιώρας κ.ά.).

Είναι μέλος της ΕΜΣΕ από το 1984, και ο πρώτος μουσικοσυνθέτης εθελοντής στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα (ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ) και άλλες επίκαιρες συνθέσεις.

Διετέλεσε μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών και ως αντιπρόεδρος 1999 – 2004.

Είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια, συνθέσεις ύμνων και διευθύνσεις χορωδιών και ορχηστρών επετειακών εκδηλώσεων εδώ και στο εξωτερικό.

Πλαισίωσε μουσικά με συνθέσεις του την επιστροφή των Ολυμπιονικών μας στην Αθήνα και την εκπομπή του Π. Τσίμα “Μήλο της έριδος” με την τότε συνέντευξη του Γ. Μελισανίδη.

Είναι αναγνωρισμένος διεθνής συνθέτης και μαέστρος. Βραβεύτηκε με 1ο Παγκόσμιο Βραβείο 5 φορές στη Μουσική Σύνθεση, στο Διεθνή Διαγωνισμό Φεστιβάλ InterArtia του 2017  με τις ακόλουθες συνθέσεις του :  1/2017  ” ΑΠΟΛΟΓΙΑ”  από το συμφωνικό του έργο ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ,  2/2017  ” ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ” , 3/2017  ” ΛΥΤΡΩΣΗ ” από το συμφωνικό του έργο  ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ,  8/2017  “ΕΚΕΙ … ΚΙ΄ ΕΔΩ …”, 12/2017 ” ΞΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ “. λαβών  την τιμητική διάκριση ARTIST OF THE YEAR  2017.

Συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό  International Composition Competition ” Maurice Ravel ”, κατηγορία ” Live Full Orchestra ” Italy / Spain  2017 / 2018, πρώτος διακριθείς και τιμώντας επαξίως την Ελλάδα μεταξύ 50 χωρών στους Finalists, απονέμοντάς του Special Mention Composer, στην κατηγορία The Winners.

Είναι επίσης αναγνωρισμένο μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης.

Μαθήτευσαν πολλοί μαθητές οι οποίοι αργότερα αρίστευσαν, όπως ο ταλαντούχος Φώτης Ματζαρίδης ο οποίος συνόδευσε στο πιάνο την χορωδία που διηύθυνε στην επετειακή εορτή του ΣΕΜ στο “Μαγιάτικη μέρα” από το συμφωνικό του έργο “Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ”.

Άλλες μουσικές του δραστηριότητες:

1. Εμφανίσεις και συνεντεύξεις σε : ΕΤ-1 και ΕΤ-2 ( Αποσπάσματα από συναυλίες του – Επικαιρότητες – Ο κόσμος του Πνεύματος και της Τέχνης), EPA-2, EPA-3 (Τρίτο πρόγραμμα), ΕΡΑ-4, ΕΡΑ-5 (Φωνή της Ελλάδας), Περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ, LOVE RADIO, COOL FM, ΑΘΗΝΑ 9,84, MEGA CHANNEL, SKY, TELE CITY TV. Radio Atlantis, Eν Λευκώ, Σιδηροδρομικοί σταθμοί ΜΕΤΡΟ .
2. Ενορχήστρωση, διασκευή και προσαρμογή για το θεατρικό έργο Κοντινό πλάνο στο Φεστιβάλ Ιθάκης.
3. Ενορχηστρωμένες συνθέσεις για ντοκιμαντέρ στο εξωτερικό ( Γερμανία – Αυστρία).
4. Συνεντεύξεις και αποσπάσματα εκδηλώσεων του από τα δύο συμφωνικά του έργα Πράξεις των Αποστόλων και Ο Άνθρωπος, καθώς και άλλων ενορχηστρωμένων συνθέσεων του για μεγάλη ορχήστρα και χορωδία στην BAYERISCHE RUNDFUNK MÜNCHEN DEUTSCHLAND και 1e Progr.TV.
5. Εμφανίσεις στην ΕΡΑ-4 ,ΕΡΑ-2, ΕΤ-1 και ΕΤ-2 με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια του και Χριστουγεννιάτικο βιντεοκλίπ.6.Συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης με 1α βραβεία.7. Σήματα σταθμών (Περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ).8. Διάφορα βίντεοκλίπ στο YouTube.

Συνέδρια:

1.Συνέδρια Music Vision Media από το 1991

2.Συνέδριο σύνθεσης του ΣΕΜ

2014 JamSession © All rights reserved.